מאמן נשמה: היכרות עם לירן קלינג

 איגוד הטניס ממשיך השבוע עם פרויקט "הכר את המאמן", במסגרתו נאפשר לכם חובבי הענף להכיר מקרוב בשבועות הקרובים מספר מאמנים ומאמנות מצטיינים, כאלו אשר נמצאים לרוב מאחורי הקלעים, אך הינם בעלי משקל משמעותי בהתפתחות הטניסאים שלנו.

והשבוע: תכירו את לירן קלינג (35), מי שנחשב לאחד המאמנים המבטיחים שבמחוזותינו. קלינג גדל במרכז הטניס רמה"ש, אולם כפי שהוא מעיד על עצמו לא הצליח להתבלט יתר על המידה, עובדה שגרמה לו לבחור במסלול של לימודים במכללה בארה"ב בשילוב לימודים לתואר ראשון. "הייתי שחקן טוב ברמה הארצית, אך לא הצלחתי למנף קריירה מקצוענית", הוא מספר. "אחרי הצבא, כמו הרבה טניסאים אחרים במצבי פניתי לקולג' בארה"ב. הגעתי לצ'רלסטון שבדרום קרוליינה, שם כבר שיחקו כמה ישראלים לפניי. הכרתי שם את אייל אומיד (ראו כתבה משבוע שעבר, מאמן במרכז הטניס רעננה) וביליתי שם סה"כ 4 שנים, במקביל ללימודי מנהל עסקים וכלכלה. הייתה תקופה מדהימה, בה זכינו באליפות המחוז לראשונה בתולדות הקולג'. במקביל התחלתי גם לאמן בשנה אחרונה שלי שם כמה שחקני נוער מצטיינים. אחת מהם היא שלבי רוג'רס (51 בעולם כיום), שמצטיינת כיום בסבב ה-WTA. בכלל, השילוב הזה של לימודים עם טניס הייתה עבורי חוויה מטורפת שאני ממליץ לכל אחד".

עם החזרה ארצה החליט קלינג שהוא עוזב את הטניס ופונה למחוזות חדשים. "חיפשתי מקצוע חדש והלכתי ללמוד מחשבים. לאחר מכן עבדתי שנה כמתכנת, אבל מהר מאוד הבנתי שזה לא בשבילי. מפה לשם מצאתי את עצמי חוזר לטניס. בהתחלה זו הייתה עבודה זמנית כדי לשלם חשבונות, אבל תוך כמה חודשים הבנתי שהטניס ואני זה כנראה סיפור אהבה. התחלתי לאמן במועדון הטניס במודיעין בהנהלתו של אביחי צאלה ואסף אינגבר. הם נתנו לי את הצ'אנס מאז למעשה הכל היסטוריה".

""

החיים על פי יוליה

אם שמו של קלינג מוכר לכם, הרי שאתם לא טועים. מדובר במי שעד לפני שנתיים עוד אימן בצוותא עם אסף אינגבר את המחבט הנשי הבכיר שלנו, יוליה גלושקו, אותה הוביל עד למקום בתוך 80 הראשונות בעולם. "עם יוליה עבדתי במשך ארבע שנים", הוא משחזר. "זו הייתה תקופה מדהימה, עבודה סיזיפית ויומיומית שאמנם גזלה ממני המון אנרגיות וכמעט שמונה חודשים בתחרויות יחד איתה בחו"ל, אבל לימדה אותי המון על טניס, על עבודה קשה ועל החיים בסבב".

ספר קצת על המשמעות של ליווי שחקנית מקצוענית במשך תקופה כל כך ארוכה.

"להיות מאמן בסבב זו עבודה קשה, תהיו בטוחים בכך. ההתחלה לא הייתה פשוטה. לקח זמן לי להתרגל לעובדה שאני צריך להתעסק כמעט 24/7 עם שחקנית אחת. יוליה במובן מסוים הפכה להיות מרכז העולם שלי ושל יתר הצוות שסבב אותה. זה אומר רישום לתחרויות, בניית תכנית אימונים ומעקב מסודר, תזונה, כושר ועוד. הכל נעשה תוך ניסיון לנתק אותה כמה שיותר מרחשי הסביבה כדי שתתרכז כמה שיותר בטניס".

כמי שמכיר את יוליה מקרוב, איך היית מסכם עד השנה שלה עד עתה?

"לצערי היא לא הצליחה לחבר יותר מדי ניצחונות העונה, אבל לדעתי זו ירידה לצורך עלייה. ליוליה יש את הכלים והפוטנציאל לחזור למעלה בסבב, אפילו למקומות גבוהים יותר מאלו שהגיעה אליהם עד היום, מה גם שהיא עדיין צעירה. שיא הקריירה של שחקן טניס הוא בסביבות גיל 28, כך שאני באמת מאמין שיוליה עוד מסוגלת לטפס למעלה. היא שווה טופ 50".

החיבור בין קלינג לגלושקו הסתיים אחרי אליפות אוסטרליה ב-2014, שם הודחה יוליה ע"י לוסי ספארובה הצ'כית. "רציתי הפסקה מכל הנסיעות ולדאוג קצת יותר לחיים האישיים שלי, מה גם שהעבודה עם שחקנים צעירים קרצה לי יותר", התוודה קלינג. אלא שכמה חודשים לאחר מכן, קיבל האחרון טלפון. על הקו הייתה שרון פישמן, שחקנית קנדית, בת להורים ישראלים, שביקשה לשכור את שירותיו. קלינג התלבט, אך לבסוף נענה להצעה. "הייתה תקופה קצרה אך מאוד מעניינת. הגעתי לקנדה ונחשפתי לשיטות העבודה המקומיות שמאוד מצאו חן בעיניי. לצערי שרון נפצעה בצורה קשה כבר בסיבוב הראשון של אליפות אוסטרליה ב-2015 ונאלצה לפרוש".

בשלב זה החליט קלינג לחזור לארץ. הוא הצטרף לצוות האקדמיה לטניס ת"א של אסף אינגבר ומאז מתמקד באימון שחקנים בגילאים הצעירים. "הגעתי למסקנה שבשלב זה של הקריירה מה שמאתגר אותי הוא לקחת שחקנים ולפתח אותם מגיל קטן. זו עבודה אחרת לגמרי מאשר עם שחקנים מקצוענים שמגיעים כבר כסוג של "מוצר מוגמר". החזון של אסף והאקדמיה מאוד משך אותי. אני מאמין בדרך שלו ולכן העדפתי להמשיך שם ולוותר על הצעות של שחקניות אחרות טופ 100 שביקשו שאעבוד איתן. כיום אני עובד עם טל גולדנגורן ועם עוד כמה כישרונות צעירים – בנים ובנות באקדמיה. האפשרות שניתנה לי להעביר מהידע שלי ולעזור בפיתוח של שחקנים הללו, הם הדבר שנותן לי את הסיפוק הגדול ביותר".

""


כיצד היית מגדיר את עצמך? איזה מין סוג של מאמן אתה?

"זו שאלה חשובה. אני מאמן של עבודה קשה והתמדה. האימונים איתי מאוד תובעניים ואני לא מרחם לאף שחקן שלי. אני דורש מהם רבות, אבל לא מעבר למה שאני דורש מעצמי. אני חולה ספורט. רץ מרתונים, כושר, כך שב-DNA שלי עבודה קשה היא חלק בלתי נפרד והכרחי בדרך להצלחה".

איך אתה רואה את דור העתיד שלנו? האם אתה מזהה מישהו מהשחקנים הצעירים שיפרוץ בקרוב?

"יש לנו כישרונות, אבל זו לא הנקודה החשובה. אני ואנשי מקצוע רבים בטניס מבינים שצריך לרכז את כל השחקנים הטובים בישראל במתקן אחד לעבודה משותפת. כשהייתי בקנדה נחשפתי בדיוק לשיטת עבודה שכזו והיום כולם רואים את הפירות. אנחנו לא מדינה גדולה ואין לנו את הפריווילגיה שיש למדינות אחרות עם שחקנים רבים בסבב. מגיל צעיר השחקנים צריכים לקבל את כל המעטפת במקום אחד, בדיוק כפי שהיה בעבר, בתקופה בה גדלתי במרכז הטניס רמה"ש. אני מאמין ומקווה שיבינו בקרוב כי זו הדרך לפתח דור חדש ואיכותי לטניס הישראלי".

בנימה זו, איפה נראה את הטניס שלנו בעוד עשור מהיום?

"אני מאוד מקווה שיהיה לנו עומק בסבב, בגברים ובנשים. מבחינתי זה אומר לפחות 8-9 שחקנים בטופ 200, עם אפשרות לפרוץ קדימה. אקדמיה לאומית במידה ותיפתח לדעתי תסייע לנו לממש את היעד הזה. עד אז, אנסה באופן אישי לעשות את המיטב מבחינתי לקדם את השחקנים הצעירים אצלנו באקדמיה. מבחינתי זהו אתגר גדול לאמן אותם ולהיות שותף להתפתחות שלהם".

מי שהיטיב להתייחס בנוסף לעבודתו של קלינג כיום הוא אסף אינגבר, מנהל האקדמיה לטניס ת"א – ITP ישראל, שחילק מצידו שבחים רבים לקולגה שלו. "לירן עבד איתי מעל לחמש שנים, בהם אימנו יחד את יוליה גלושקו והבאנו אותה לטופ 100. קידמנו בנוסף שחקני נוער רבים במודיעין ובהמשך בת"א לצמרת הדרוג הארצי והכל תוך שיתוף פעולה ואמון הדדי. בשנה האחרונה לירןמ אמן באופן צמוד את אחת משתי הקבוצות של גילאי 14-16 באקדמיית ITP ישראל, בה נמצאים שחקנים בולטים כמו שון קמישב, מאי אילברט, עידו זרח ואחרים. חשוב להדגיש שגם בימים אלו כחלק מהמסירות והמחויבות של לירן למקצוע הוא נמצא עם שחקנים מהקבוצה בתחרויות לנוער בחו"ל ועושה חיל עם הצלחות במישור הבינלאומי".

 

כתבות נוספות